Vepřová marinovaná pečínka s krupotem z hlívy ústřičné a čerstvou majoránkou
1. Vepřová pečínka marinovaná:
ingredience:
vepřová pečeně b.k. 0,650kg
olivový olej 0,050kg
tymián čerstvý 0,030kg
dijonská hořčice 0,060 kg
pepř drcený 0,002 kg
sůl 0,003 kg
Postup:
Vykostěnou vepřovou pečínku odblaníme. Dále si připravíme marinádu
(smícháme olivový olej, tymián, dijonskou hořčici, pepř a sůl), naneseme
na maso, důkladně promasírujeme a necháme odležet do druhého dne. Pokud
je to možné, namarinované maso zavakuujeme. Druhý den marinovanou
vepřovou pečínku zprudka opečeme ze všech stran, přendáme do pečící
nádoby a pečeme v troubě při 80°C cca 45 minut. Poté snížíme teplotu na
58°C a necháme ještě cca 2 hodiny dozrát. Takto připravené maso je
šťavnaté, lehce narůžovělé a velmi křehké.
2. Příloha - krupoto s hlívou ústřičnou a čerstvou majoránkou:
ječné kroupy 0,200 kg
voda 1l
majoránka čerstvá 0,020 kg
sůl 0,002 kg
pepř 0,001 kg
hlíva ústřičná 0,150kg
cibule čerstvá 0,100kg
olej (máslo) 0,050 kg
kmín 0,001 kg
Postup:
Ječné kroupy propláchneme studenou vodou, zalijeme 1l vody a necháme do
druhého dne. Druhý den kroupy uvaříme do měkka. Cibuli oloupeme,
nakrájíme na drobno a zpěníme na tuku. Přidáme hlívu ústřičnou, lehce
zarestujeme, osolíme, opepříme, přidáme kmín a zastříkneme vývarem a
zadusíme cca 5 minut. Přidáme vařené kroupy, ještě lehce zadusíme,
přisypeme čerstvě posekanou majoránku. Můžeme zjemnit máslem, šlehačkou,
popř. nastrouhaným sýrem. Rizoto je vláčné s chutí po použitých surovinách.